Regulament de functionare
Articolul I: Scopul
Aceasta societate vizeaza progresul stiintific si practice in ortodontie cu ajutorul metodelor arcului drept, promovarea si sponsorizarea cercetarii in acest domeniu, obtinerea unor standarde de nivel in pregatirea teoretica si practica a membrilor ei prin:
schimbul de documentatie, de idei si de experiente, nationale si internationale, conferinte si demonstratii care sa permita membrilor acestei asociatii sa-si modernizeze continuu activitatea individuala, ca si cresterea eficacitatii tratamentelor ortodontice,
organizarea de reuniuni stiintifice cu caracter national si international, unde se vor prezenta cercetari originale, rapoarte generale, prezentari de cazuri clinice,
organizarea unor cursuri de perfectionare tinute de specialisti in aceasta tehnica, din tara si strainatate,
acordarea unor premii, diplôme sau alte distinctii pentru cele mai valoroase contributii la dezvoltarea tehnicii arcului drept.
Articolul II : Membrii Asociatiei
Membrii acestei asociatii sunt repartizati in urmatoarele categorii:
membri titulari,
membri aspiranti,
membri asociati,
membri de onoare.
Membru titular poate deveni orice medic specialist in ortodontie din tara si strainatate cu diploma in specialitatea ortodontica, sau orice cadru didactic de la Facultatile de Stomatologie care are un minim de trei ani in invatamantul universitar ortodontic. Membri titulari trebuie sa fi urmat un curs de initiere intr-una din metodele de arc drept, in tara sau strainatate si de asemenea trebuie sa practice in cabinet cu preponderenta tehnica arcului drept.
Membru asociat poate fi orice medic de stomatologie generala care a urmat cel putin un curs post universitar in specialitatea ortodontie, medici cu alte specialitati care conlucreaza in realizarea tratamentelor ortodontice (ORL-isti, radiologi, chirurgi maxilo-faciali ca si psihologi, logopezi, etc).
Membri de onoare pot fi acei membri care, printr-o activitate sustinuta clinica si de cercetare stiintifica, contribuie la progresul tehnicii arcului drept.
Membri aspiranti sunt reprezentanti de medicii rezidenti in ortodontie.
Articolul III : Eliberarea din asociatie
Membri titulari sau afiliati pot fi eliberati din asociatie la cerere sau pentru neparticiparea constanta la reuniunile stiintifice organizate de asociatie, ca si pentru neplata cotizatiei timp de 2 ani consecutivi sau pentru nerespectarea obligatiilor ce le revin in cadrul Asociatiei.
Articolul IV : Drepturi si obligatii
- Toti membri sunt indreptatiti la toate seviciile si privilegiile ce pot fi oferite de aceasta asociatie.
- Membri activi au dreptul sa fie alesi in functie de conducere ; ei pot vota selectarea persoanelor oficiale ale asociatiei sau modificarea regulamentului asociatiei.
- Toti membrii asociatiei au obligatia de a plati in mod regulat cotizatia, de a participa la reuniunea stiintifica anuala si la Adunarea Generala.
- Fiecare membru activ trebuie sa prezinte la un interval de maxim 3 ani o lucrare originala sau un raport, ca si 5 cazuri tratate cu ajutorul uneia din metodele de Straight Wire, avand documentatie completa si detaliat ilustrata.
- Cotizatiile, taxele de inscriere si orice alte taxe se vor plati in moneda nationala, fiind stabilite in corelatie cu indicele de inflatie. Membrii internationali pot plati in valuta.
Articolul V : Administrarea
Asociatia Romana de Straigt Wire va prezenta un Comitet de conducere alcatuit din :
un presedinte,
un vice presedinte,
un secretar,
un trezorier.
Membri acestui comitet vor fi alesi din randul membrilor activi ai Asociatiei Romane de Straight Wire prin votul membrilor sai activi.
Durata candidaturii va fi de 4 ani.
Atributii :
Presedintele ales va gira asociatia prin personalitatea sa, avand obligativitatea de a asigura indeplinirea obiectivelor propuse de aceasta Asociatie. In acest scop se va ocupa de organizarea periodica a unor conferinte si demonstratii practice, in vederea insusirii tehnicii arcului drept de catre un numar mai mare de practicieni ortodonti. De asemenea presedintele va asigura programul reuniunii stiintifice anuale, prin invitarea unor personalitati in domeniu si prin alegerea lucrarilor si rapoartelor cele mai interesante.
Presedintele, ca reprezentant al Asociatiei Romana de Straight Wire, in raporturile cu celelalte institutii stiintifice din tara, cu alte societati nationale si internationale preocupandu-se de afilierea asociatiei la alte organizatii similare nationale si internationale.
Presedintele reprezinta si angajeaza asociatia in relatia cu persoanele juridice si fizice. El convoca si prezideaza sedintele Adunarii Generale si Consiliului Director.
Vicepresedintele :
Avizeaza titularizarile si asocierile ;
Se va ocupa de programele stiintifice de perfectionare profesionala, de partea stiintifica a manifestarilor asociatiei si a publicatiilor ;
Tine locul presedintelui in absenta acestuia ;
Va organiza o banca de cazuri care va fi consultata de toti membri activi ai asociatiei ;
Secretarul ales pe o perioada de 4 ani se va preocupa de :
Partea organizatorica a conferintelor, demonstratiilor practice si a reuniunilor stiintifice anuale, in colaborare cu vicepresedintele asociatiei;
Gestionarea bibliotecii asociatiei, preocupandu-se de imbunatatirea sa (la dispozitia tuturor membrilor asociatiei).
Trezorierul :
Tine evidenta fondurilor ARSW si prezinta anual un raport asupra veniturilor si cheltuielilor asociatiei in fata Adunarii Generale ;
Incaseaza cotizatiile si taxele ;
Colaboreaza din punct de vedere financiar cu secretarul pentru organizarea tuturor manifestarilor asociatiei ;
Rezolva cheltuielile curente cu avizul presedintelui si secretarului asociatiei.
Adunarea Generala este formata din totalul membrilor titulari si are urmatoarele atributii :
Discuta si aplica raportul financiar anual si fixeaza cotizatia si taxa de inscriere;
Discuta si aproba schimbarile sau eventualele completari la statutul asociatiei (vot secret);
Alege prin vot secret Consiliul Director (Presedintele, Vicepresedintele, Secretarul, Trezorierul);
Aproba titularizarile, asocierile sau eliberarile membrilor asociatiei (vot secret);
Dezvolta si aproba activitatea depusa, intre doua Adunari Generale, ca si propunerile pentru urmatoarele proiecte anuale de activitate.
Adunarea Generala se convoca de catre Consiliul Director asociatiei in sesiune ordinara o data pe an si in sesiune extraordinara ori de cate ori este nevoie.
Adunarea Generala se constituie legal cu participarea a cel putin 2/3 din numarul membrilor sai si ia hotarari valabile in toate problemele cu votul majoritatii simple a membrilor.
Daca la prima convocare nu este intrunit numarul legal de 2/3 din membri, se va convoca o noua adunare generala care se considera legal constituita cu cel putin 1/2 din numarul total a membrilor societatii, iar hotararile se vor lua cu majoritate simpla.
Articolul VI: Resursele Asociatiei
Resursele Asociatiei sunt formate din:
Cotizatii si taxe de inscriere;
Alte taxe aprobate de Adunarea Generala;
Donatii in lei si valuta;
Fonduri obtinute prin manifestari stiintifice;
Publicatii, alte resurse.
Articolul VII:
Asociatia Romana de Straight Wire va avea urmatoarea sigla.
|